Noul scuter electric NEO’s de la Yamaha

Noul scuter electric NEO’s de la Yamaha

Mobilitate urbană uşoară, silenţioasă şi accesibilă pentru toată lumea

De multe decenii, Yamaha este unul dintre cei mai de succes şi respectaţi producători de pe piaţa semnificativă de scutere de 50 cmc din Europa. Începând cu anii '90, compania a produs unele dintre cele mai de succes modele din industrie sub mărcile Yamaha şi MBK, inclusiv adevărate modele emblematice, precum BW/Booster, Aerox/Nitro şi versiunea cu combustie a NEO’s/Ovetto.

În paralel cu motorul său de bază cu combustie internă, Yamaha dedică de peste 30 de ani niveluri substanţiale de cercetare şi dezvoltare pentru scuterele alimentate electric, iar în 1991 compania a expus la Tokyo Motor Show primul său scuter electric, Frog. De atunci, Yamaha a lucrat continuu la dezvoltarea de scutere electrice şi a lansat mai multe modele electrice în diferite ţări din Asia.

Pentru 2022, NEO’s din noua generaţie reprezintă primul scuter electric „echivalent cu 50 cmc”, produs în masă de Yamaha, care va fi lansat pe piaţa europeană, iar acest nou model accesibil, cu zero emisii, este gata să contribuie la transformarea mobilităţii urbane din oraşele şi localităţile europene.

 

Stilizare pură, sportivă şi universală

NEO's a fost întotdeauna cunoscut pentru stilul său simplu, universal, dar atractiv, iar noul model electric dispune de o caroserie nouă şi inteligentă, cu un stil vertical şi o consolă minimă în faţă şi în spate, care conferă acestui nou scuter un caracter distinctiv. 

Caroseria compactă dispune de forme delicate, rotunjite, care sporesc senzaţia de relaxare şi oglindesc caracterul unui model uşor de pilotat al acestui scuter ultra-silenţios cu emisii zero. Înconjurate de inele albe, care conferă un aspect ordonat, discret şi contemporan, noile faruri duble, complet LED, sunt inspirate din aspectul frontal emblematic al modelului NEO’s original.

În plus, designul plăcut din punct de vedere estetic al NEO’s dispune de accente practice, care subliniază rolul său de navetist urban zilnic. Mulajele din cauciuc aplicate pe conturul interiorului nu doar conferă modelului NEO's un aspect exterior elegant, dar ajută şi la protejarea împotriva micilor lovituri şi deteriorări şi acoperă, de asemenea, diferite elemente de fixare, pentru a-i conferi un finisaj mai elegant.

NEO's este oferit în două culori simple şi eficiente, care oglindesc perfect caracterul său discret, dar puternic: Alb Milky şi negru Midnight. În ambele cazuri, o culoare dedicată Aqua – concepută pentru a deveni semnătura vehiculelor electrice Yamaha – este utilizată ca notă de accentuare pe capacul bateriei şi culoare pentru siglele NEO’s 3D.

 

Unitate de alimentare integrată Yamaha (YIPU) – Lină, silenţioasă şi eficientă

Noul NEO's este antrenat de cea mai recentă generaţie de unităţi de alimentare integrate Yamaha (YIPU), care a fost dezvoltată utilizând cunoştinţele vaste dobândite de companie în timpul dezvoltării scuterelor electrice inovatoare, inclusiv Passol şi EC-03, în ultimele trei decenii.

Inima acestui butuc de roată compact cu antrenare directă este un motor electric fără perii, răcit cu aer, nou dezvoltat, care oferă niveluri ridicate de cuplu pentru o pilotare lină, acceleraţie puternică şi operare extrem de silenţioasă. O caracteristică cheie a acestei unităţi YIPU din a doua generaţie este designul extrem de eficient fără trepte de viteză, care reduce semnificativ pierderile de putere ale transmisiei, asociate de obicei cu angrenajele şi curelele de transmisie. Un alt avantaj semnificativ al designului cu acţionare directă al Yamaha este faptul că elimină practic zgomotul mecanic, pentru o funcţionare extrem de silenţioasă, care conferă o călătorie relaxantă şi plăcută - iar cu mai puţine piese în mişcare, costurile de funcţionare sunt reduse la minimum.

YIPU cu design inovator are şi rol de butuc de roată spate şi încorporează sistemul de frânare spate, iar unitatea este montată direct pe janta din spate. Un braţ oscilant pe o singură parte conţine unitatea de comandă a motorului (MCU), care gestionează puterea generată, iar janta roţii spate poate fi demontată cu uşurinţă pentru înlocuirea pneului prin demontarea a cinci şuruburi.

Inteligent, simplu, economic şi fiabil, noul NEO's este o alegere ideală pentru toţi cei care caută un scuter cu emisii zero, din generaţia următoare, la un preţ accesibil, pentru navetă zilnică şi mobilitate urbană generală.

 

Baterie litiu-ion Yamaha detaşabilă

Cântărind doar 8 kg şi amplasată sub şa, în centrul şasiului, se află o baterie litiu-ion de 50,4 V/19,2 Ah, care asigură o putere ridicată pentru roata din spate. Dezvoltată şi produsă intern de Yamaha, această baterie cu densitate energetică înaltă oferă o autonomie de aproximativ 37 km la încărcare completă, când este testată în modul STD din clasa WMTC 1 şi la o temperatură a bateriei de 25 °C.

Dotat cu o baterie ca echipare standard, NEO's este dispune de conector şi carcasă pentru o a doua baterie opţională, care poate extinde autonomia la aproximativ 68 km.

Încărcarea poate fi efectuată cu bateria montată pe NEO’s sau când este demontată pentru o încărcare confortabilă la interior. NEO's este furnizat cu un încărcător de baterie portabil dedicat, proiectat pentru conectarea la o priză, iar o încărcare completă durează aproximativ 8 ore.

 

Baterie inteligentă a motor performant

Noul NEO's este proiectat pentru a atinge o eficienţă optimă de funcţionare în diferite condiţii de pilotare şi este echipat cu o unitate de comandă a vehiculului (VCU), precum şi o unitate de comandă a motorului (MCU), concepute să extragă performanţa maximă de la bateria litiu-ion de 50,4 V/19,2 Ah şi motorul electric cu antrenare directă.

VCU/MCU controlează momentul şi modul în care este utilizată fiecare baterie. Dacă nivelul bateriei este redus, puterea generată va fi limitată automat, lucru indicat de pictograma sub formă de broască ţestoasă de pe tabloul de bord. Când este montată o a doua baterie opţională, sistemul va comuta la a doua baterie, fie când se ajunge la viteză zero, în timpul unei călătorii tipice urbane cu opriri şi porniri, fie automat în timpul unei călătorii mai lungi, fără opriri.

 

Acceleraţie rapidă şi controlabilă

Combinaţia dintre motorul electric cu antrenare directă, de înaltă eficienţă, montat pe butuc, şi bateria litiu-ion de 50,4 V/19,2 Ah, cu densitate energetică înaltă de la Yamaha oferă cuplu din plin pentru toate deschiderile de acceleraţie, pentru performanţă instantanee, împreună cu pornire de pe loc şi accelerare remarcabile. Cu transmisia sa fără ambreiaj şi fără trepte, care oferă performanţă lină, modelul NEO's uşor de pilotat este un scuter extrem de eficient, perfect adaptat mediului de pilotaj urban cu porniri şi opriri frecvente.

Yamaha a acordat o atenţie suplimentară controlului asupra acceleraţiei modelului NEO’s. Reacţia acceleraţiei este proiectată cu grijă, pentru a oferi pilotului un control precis de la zero, precum şi o furnizare lină a puterii în condiţii de pilotare lentă - fără accelerare neaşteptată, întârzieri sau reacţii neuniforme, tipice pentru unele scutere electrice.

 

Moduri de pilotare selectabile pentru diferite condiţii de pilotare

Piloţii NEO’s pot alege din două moduri de pilotare diferite, în funcţie de condiţii şi de preferinţele individuale, iar modurile sunt uşor de schimbat din mers cu ajutorul comutatorului de pe ghidonul din partea dreaptă. Modul STD oferă cea mai mare putere generată, de 2,06 kW la 40 km/h şi este proiectat pentru utilizare generală pe drumuri obişnuite.

Modul ECO are scopul de a reduce consumul bateriei şi este cel mai adecvat pentru curse mai lungi, în care se doreşte atingerea unei autonomii maxime. În modul ECO, puterea maximă este redusă la 1,58 kW la 30 km/h, iar viteza maximă este limitată la 35 km/h, în timp ce puterea generată este redusă pe întreaga gamă de viteze, pentru a prelungi durata de viaţă a bateriei pentru o autonomie de aproximativ 38.5km* după o încărcare completă.

*Cercetare Yamaha. Acest interval se modifică în funcție de loc, de stilul de pilotare și de gradul de degradare a bateriei.

 

Mobilitate urbană lină, uşoară şi silenţioasă

Cu multe oraşe care limitează sau chiar interzic motoarele cu ardere, trecerea la vehicule cu emisii zero ia avânt, iar lansarea noului NEO's convenabil şi accesibil oferă tuturor oportunitatea de a beneficia de transport urban lin şi silenţios.

Nu doar absenţa unui motor cu ardere, cu zgomotul său de admisie şi evacuare, este ceea ce face modelul NEO’s atât de silenţios. Utilizarea motorului electric fără perii, montat pe butuc, cu antrenare directă de la Yamaha elimină zgomotul mecanic asociat angrenajelor, transmisiilor cu curea şi lanţurilor, făcându-l excepţional de silenţios.

Cifrele de testare de la Yamaha arată că modelul NEO's electric a fost testat la 55 dB de la 7 metri, în comparaţie cu 71 dB pentru echivalentul său cu ardere - ceea ce îl face unul dintre cele mai silenţioase vehicule de pe şosea.

 

Conectivitate prin aplicaţia pentru smartphone MyRide de la Yamaha

Piloţii NEO’s pot rămâne conectaţi când pilotează noua generaţie NEO's, descărcând aplicaţia gratuită Yamaha MyRide pe smartphone şi asociind-o cu unitatea de control al comunicaţiilor (CCU) de pe scuter, prin simpla utilizare a unui cod QR sau număr VIN. Instrumentele LCD conectate sunt dotate cu pictograme care afişează notificări în timp real privind apelurile şi mesajele primite de la smartphone-ul utilizatorului, pentru a te asigura că fiecare utilizator NEO’s poate ţine legătura cu prietenii, familia şi colegii de muncă.

Piloţii NEO’s pot, de asemenea, să-şi împărtăşească experienţele de pilotaj cu alţi utilizatori Yamaha MyRide, precum şi să exporte informaţii despre călătoria lor şi să intre în legătură cu alţi utilizatori MyRider pentru a vizualiza fotografii, pentru a compara rute şi pentru a descoperi locuri noi în care să meargă.

Pe lângă faptul că permite conectivitatea, MyRide oferă pilotului NEO’s acces la informaţii tehnice şi de funcţionare, precum viteză, acceleraţie, starea bateriei vehiculului, urmărirea traseului şi multe altele. Aplicaţia MyRide va afişa starea de încărcare, iar utilizatorul va putea vedea nivelul de încărcare al bateriei principale şi al celei de-a doua baterii opţionale. Un localizator de parcare facilitează localizarea scuterului, iar o alertă privind defecţiunile permite utilizatorului să afle orice problemă tehnică care ar putea necesita atenţie.

Pentru că se asigură că toţi piloţii NEO’s pot rămâne conectaţi, MyRide face din acest nou scuter electric soluţia ideală pentru mobilitate urbană pentru toată lumea, indiferent dacă a mai pilotat un scuter înainte sau pilotează pentru prima dată.  

 

Tablou de bord LCD compact şi uşor de citit – sistem fără cheie Smart Key

Pe lângă funcţiile de vitezometru, kilometraj, contor de călătorie şi ceas, instrumentele LCD noi şi compacte afişează nivelurile de încărcare ale bateriei principale, cât şi ale celei de-a doua baterii, opţionale, precum şi indicatoarele modurilor de pilotare STD sau ECO şi pictogramele pentru conectarea la aplicaţia pentru smartphone, notificări privind apeluri ratate şi e-mail.

Starea de încărcare poate fi observată chiar pe baterie sau pe contor când se încarcă bateria, existând şi un indicator „încărcător conectat”. Alte caracteristici includ o pictogramă sub formă de broască ţestoasă pentru momentele în care puterea este limitată, un led de verificare a cheii inteligente şi un indicator „RUN” pregătit de deplasare.

NEO’s înseamnă comoditate şi uşurinţă în utilizare, iar sistemul său fără cheie Smart Key permite pilotului să utilizeze scuterul pur şi simplu având cheia Smart Key în buzunar.

 

Confortabil, plăcut şi uşor de folosit

Asigurând o poziţie de pilotare naturală şi dreaptă, o înălţime a şeii de 795 mm şi o zonă spaţioasă pentru picioare, NEO's este proiectat să ofere o călătorie confortabilă şi relaxantă pentru o gamă largă de proprietari cu diverse conformaţii fizice. Amplasând bateria sub şa, nu sub platformele pentru picioare, echipa de design a Yamaha s-a asigurat că noul NEO's dispune de un spaţiu larg pentru picioare, oferind piloţilor – mari sau mici – libertatea de a adopta poziţia de şedere care le este mai potrivită.

Capitonarea generoasă a şeii, împreună cu triunghiul ghidon/şa/platformă pentru picioare atent proiectat, creează o configuraţie eficientă ergonomic, care asigură un confort optim la pilotare, precum şi accesul uşor al piciorului la sol, pentru a porni şi opri cu încredere.

 

Şasiu de înaltă rezistenţă nou proiectat

Proiectanţii de la Yamaha au dezvoltat un şasiu complet nou pentru modelul NEO's electric, care este format dintr-un cadru cu rezistenţă înaltă, conceput pentru a permite montarea a diverse accesorii, inclusiv bagaje, şorţ, suport pentru smartphone şi multe altele. Noile furci KYB sunt dotate cu tuburi interioare puternice, placate cu nichel, pentru rezistenţă sporită la coroziune, iar specificaţiile durabile ale NEO’s îl fac pachetul ideal pentru navetiştii urbani care îşi doresc un mijloc de transport simplu, fiabil şi uşor.

 

Roţi turnate nou proiectate şi pneuri speciale cu rezistenţă redusă la rulare

Cu un design atrăgător cu 10 spiţe şi cu un finisaj complet negru, lucios, roata din faţă cu greutate redusă şi diametrul de 13 inch este dotată cu un pneu lat de 110 pentru manevrabilitate de precizie şi stabilitate în viraje.

În partea din spate, NEO's este echipat cu o jantă turnată sub presiune redusă, nou proiectată, fixată direct pe motorul electric cu acţionare directă, iar întreaga unitate spate este susţinută de un braţ oscilanţi cu o singură latură. Pentru tracţiune şi stabilitate în viraje optime, s-a montat un pneu lat de 130.

Atât pneul faţă, cât şi cel spate au fost dezvoltate special pentru noul NEO's şi au un design cu rezistenţă redusă la rulare şi un compus care contribuie la reducerea utilizării puterii bateriei pentru performanţe şi autonomie optime.

 

Compartiment de depozitare sub şa

Având montată o singură baterie, compartimentul de depozitare de sub şa al NEO poate adăposti o cască tip jet, şi chiar dacă se montează a doua baterie opţională, pentru autonomie extinsă, încă mai rămâne spaţiu pentru transportul unui costum pentru ploaie sau al altor obiecte mici.

 

Caracteristici cheie ale Yamaha NEO’s

Scuter electric nou pentru clasa de licenţă AM de 2,5 kW

Unitate de alimentare integrată Yamaha (YIPU)

Motor electric fără perii, montat pe butuc, cu acţionare directă

Braţ oscilant uşor cu unitate de control al motorului (MCU) încorporată

Acceleraţie rapidă şi controlabilă

Poziţie de pilotare universală pentru orice greutate şi experienţă

Baterie litiu-ion detaşabilă de 1 kWh, 50,4 V/19,2 A, greutate de 8 kg, 225 x 375 x 105 mm

8 ore interval de încărcare completă cu încărcător standard

Autonomie pentru o singură baterie de aprox. 37 km* – posibilitate de conectare a celei de-a doua baterii**

Moduri de pilotare STD şi ECO

Agil, confortabil şi uşor de utilizat

27 de litri de spaţiu de depozitare sub şa pentru o cască tip jet sau a doua baterie

Eleganţă simplă, compactă şi universală

Iluminare completă LED pentru faţă şi spate şi semnalizatoare de direcţie LED

Zonă spaţioasă pentru picioare

Mâner de susţinere din aluminiu turnat

Roţi din aliaj turnat uşoare, de 13", cu pneuri cu rezistenţă redusă la rulare

Furci faţă KYB cu tuburi interioare placate cu nichel, rezistente la coroziune

Jantă detaşabilă a roţii din spate pentru schimbări simple de pneuri

Tablou de bord LCD compact şi uşor de citit

Conectivitate la unitatea CCU a scuterului prin aplicaţia pentru smartphone Yamaha MyRide

*Clasa WMTC 1 în modul STD

**Vândut separat

 

Disponibilitate şi preţ

NEO's va fi disponibil pe pieţele europene selectate începând cu luna mai 2022. Preţurile diferă în funcţie de ţară; contactaţi distribuitorul naţional Yamaha pentru mai multe informaţii.

Distribuie: