Versiune revizuită a modelului NIKEN GT de 890 cmc, cu conectivitate și navigare

Versiune revizuită a modelului NIKEN GT de 890 cmc, cu conectivitate și navigare

Evoluția Sport Touring

Datorită celor două roți față, cu înclinare, NIKEN GT oferă un confort suprem la pilotare, împreună cu senzații superioare de stabilitate, încredere imbatabilă în viraje și capacități pentru orice tip de vreme. Spre deosebire de celelalte modele din clasa sa, acest vehicul de înaltă tehnologie este proiectat pentru piloții lipsiți de prejudecăți, care doresc să facă pasul următor în călătoria lor pe motocicletă.

Prezentând specificații superioare și un finisaj premium, noul NIKEN GT pentru 2023 este unul dintre cele mai sofisticate modele Sport Tourer de la Yamaha și beneficiază de o gamă de noi tehnologii avansate pentru motor, șasiu și control electronic, care sunt concepute să amelioreze calitatea fiecărei deplasări.

Echipat cu un motor EU5 CP3 mai puternic, de 890 cmc, precum și cu un tablou de bord TFT conectat, cu navigație Garmin**, suspensie îmbunătățită, ergonomie superioară și sisteme electronice de ultimă generație, acest vehicul unic asigură performanțe superioare la virare, împreună cu capacități remarcabile pe distanțe lungi.

Singur(ă) sau în compania unui pasager, acest emblematic model Sport Tourer are potențialul de a oferi o perspectivă alternativă asupra lumii, precum și capacitatea de a te inspira, entuziasma și însufleți la fiecare călătorie către orice destinație.

 

Nou dezvoltatul motor EU5 CP3, de 890 cmc

Datorită nou dezvoltatului motor EU5 de 890 cmc, performanțele și calitatea pilotării modelului NIKEN GT 2023 au beneficiat de îmbunătățiri importante. Cu o creștere a capacității motorului de aproape 5 %, cea mai recentă generație de motor Yamaha CP3 de mare succes reprezintă o variație a designului utilizat la TRACER 9 GT și MT-09, două dintre cele mai populare modele din propriile clase.

În timp ce arhitectura de bază este similară grupului motopropulsor utilizat la aceste modele: 3 cilindri în linie, 12 supape, compresie 11,5: 1 și alezaj x cursă de 78,0 x 62,1 mm, noul motor de la NIKEN GT este o dezvoltare suplimentară a acestui design foarte apreciat.

Diferența esențială constă în utilizarea brațelor reproiectate pentru arborele cotit, cu o masă crescută de 8 %, care schimbă în mod semnificativ caracterul motorului, acesta oferind o accelerație mai puternică de pe loc, precum și mai multă ușurință la utilizare și un nivel superior de control la turații reduse. Pentru 2023, noul motor de la NIKEN GT este montat cu o înclinare de 5° spre înainte pentru un echilibru optim al șasiului, iar pentru a se adapta acestui nou motor de 890 cmc, modelul este prevăzut cu un carter reproiectat, precum și cu un radiator nou capabil să facă față performanțelor crescute.

 

Afișaj TFT cu mai multe teme, de 7"

Experiența de pilotare a NIKEN GT este ridicată la un nou nivel odată cu montarea tabloului de bord TFT de 7", cu luminozitate ridicată, care îmbunătățește caracterul și aspectul premium ale acestui vehicul unic.

Afișajul complet color oferă trei teme de ecran speciale, fiecare fiind concepută să corespundă diferitelor scenarii de pilotare și preferințelor personale, pentru a crea o senzație de armonie între vehicul și pilot. Opțiunea „STREET” prezintă o configurație sobră și informativă, „SPORT” proiectează un aspect mai dinamic, iar „TOUR” oferă informații ușor de citit despre datele de funcționare esențiale. 

 

Conectivitate pentru smartphone

Pentru o experiență superioară, NIKEN GT este echipat cu o unitate de control al comunicațiilor care îi permite pilotului să-și asocieze smartphone-ul cu motocicleta, prin intermediul aplicației gratuite MyRide de la Yamaha. După realizarea conexiunii prin USB*, Wi-Fi sau Bluetooth®, pilotul are posibilitatea de a vedea informații despre apelurile, e-mailurile și mesajele primite pe tabloul de bord TFT, iar prin utilizarea unui set de căști conectat prin Bluetooth®*, piloții și pasagerii pot să asculte muzică și să răspundă la apeluri.

Pot fi selectate diferite meniuri și funcții cu ajutorul joystickului și al butonului Home de pe ghidonul din stânga. În timpul staționării, ecranul TFT de la NIKEN GT poate fi setat să afișeze totul, de la rapoarte meteo până la notificări detaliate. 

*Nu este inclus la NIKEN GT.

 

Navigație Garmin

După conectarea unui smartphone prin aplicația MyRide și descărcarea aplicației Garmin Motorize**, pe tabloul de bord TFT conectat poate fi deschisă o fereastră de navigație. Aplicația Garmin Motorize poate fi folosită cu ajutorul unui joystick și al butonului Home de pe ghidonul din stânga, atunci când vehiculul este staționat, însă aplicația este blocată și nu poate fi folosită atunci când NIKEN GT se află în mișcare.

Aplicația Garmin Motorize permite pilotului să selecteze dintr-o serie de tipuri diferite de trasee, precum cel mai rapid, cel mai scurt, autostradă și multe altele, iar indicațiile verbale pas cu pas pot fi trimise către un set de căști asociat, conectat prin Bluetooth®*. Deoarece datele cartografice sunt descărcate pe smartphone, pilotul de NIKEN GT poate să acceseze în continuare navigația chiar și atunci când este posibilă întreruperea semnalului smartphone-ului în regiunile montane.

Funcțiile de navigație includ traficul în timp real, ora estimată de sosire și trasee alternative pentru a evita ambuteiajele, iar actualizările în timp real afișează informațiile meteo locale, precum și starea vremii la destinația selectată. Garmin Motorize include, de asemenea, avertizări pentru pilot care oferă informații despre eventualele pericole, cum ar fi virajele strânse, și afișează limitele de viteză legale. Există, de asemenea, vizualizarea PhotoReal Junction View care este afișată automat într-un format cu ecran divizat în momentul apropierii de o intersecție, indicând care este cea mai bună bandă de urmat pentru următoarea ieșire.

** Garmin Motorize necesită un acord de furnizare a serviciilor pe bază de abonament.

 

Parbriz reglabil

Pentru confort îmbunătățit pe distanțe lungi și protecție sporită împotriva vântului la viteze mari pentru piloți cu caracteristici fizice diferite, NIKEN GT este echipat cu un parbriz nou, care dispune de un spațiu de 70 mm pentru reglarea manuală în sus și în jos, prin intermediul unei manete de lângă noul afișaj TFT. Acest parbriz nou este proiectat special pentru a distribui un flux de aer uniform atât în interiorul cockpitului, cât și la exteriorul acestuia, pentru a egaliza presiunea aerului în vederea asigurării unei experiențe de pilotare mai line.

 

Șa confortabilă reproiectată

Fiecare caracteristică nouă prezentă la NIKEN GT este concepută pentru a spori performanțele și calitatea pilotării, iar noua șa a fost proiectată special pentru a permite picioarelor să ajungă mai ușor până la sol. Cu o formă revizuită și o căptușeală de grosime diferită, acolo unde intră în contact cu interiorul coapselor pilotului, noua șa asigură niveluri superioare de ușurință și confort la urcare, la coborâre și la așezarea picioarelor pe sol în momentul opririi.

 

Comutatoare noi pe ghidon, două prize de electrice, mânere încălzite

Noile comutatoare de pe ghidon includ un joystick cu 5 direcții pentru utilizarea diferitelor funcții TFT, precum afișajele smartphone-ului și navigația Garmin. Cockpitul este echipat cu o priză USB-A și cu o priză de 12 V sub șa. Pentru căldură pe tot parcursul anului, NIKEN GT este echipat cu încălzitoare de mânere ca dotare standard.

 

Portbagaje laterale rigide de dimensiuni complete

Pentru a sublinia excelenta sa capacitate pentru distanțe lungi, NIKEN GT este echipat cu portbagaje laterale rigide, cu o capacitate de 30 de litri pe fiecare parte. Pentru o fixare sigură, suporturile pentru bagaje beneficiază de un stil nou, iar pasagerul are la dispoziție un mâner îmbunătățit.

 

Finisaj negru de înaltă calitate cu piese de culoarea bronzului

Culoarea complet neagră a caroseriei, motorului și părții frontale de la NIKEN GT accentuează aspectul premium și confirmă statutul de reprezentant al gamei al acestui model Sport Tourer unic. Armonizarea perfectă și finisajul de înaltă calitate sunt de neegalat, iar aspectul acestui vehicul excepțional este îmbunătățit suplimentar de roțile și elementele principale de caroserie de culoarea bronzului, care îi accentuează specificațiile de top.

 

Tehnologie îmbunătățită de control electronic

Pentru un nivel maxim de control, NIKEN GT este echipat cu o gamă de sisteme electronice noi. Sistemul Yamaha de accelerație electronică (YCC-T) și mânerul cu senzor de poziție pentru acceleratorul electronic (APSG) înlocuiesc sistemul anterior cu fulie și cablu, oferind accelerației o senzație mai lină și mai naturală. A fost revizuit și sistemul de asistență la accelerarea de pe loc, pentru a asigura un nivel mai natural de intervenție prin menținerea automată a unei turații adecvate în momentul cuplării ambreiajului.

Setările D-Mode au fost modificate pentru a funcționa eficient cu noul motor de 890 cmc, cu cuplu ridicat, iar pilotul poate alege dintre setările „SPORT” (răspuns direct al accelerației), „STREET” (răspuns lin al accelerației) și „RAIN” (răspuns ușor al accelerației). În modul „RAIN”, puterea maximă este redusă cu 18 %, pentru a asigura pilotului un caracter ușor de utilizat al motorului, pentru un grad ridicat de control.

Au fost ajustați și parametrii sistemului de control al tracțiunii de la NIKEN GT, pentru a corespunde performanței sporite a noului motor, iar acum sistemul oferă trei niveluri de intervenție: „1” pentru nivelul minim, „2” pentru nivelul maxim și opțiunea „OPRIT”. De asemenea, nivelul de intervenție al sistemului de control al tracțiunii este reglat automat pentru a corespunde modului D-Mode selectat, pentru a asigura pilotului un control optim.

Pentru a fi pe măsura capacităților pentru distanțe lungi ale modelului, NIKEN GT este echipat și cu un sistem regulator de viteză. Pilotul poate activa sistemul atunci când se află cel puțin în a 4-a treaptă și poate regla viteza în pași de 2 km/h pentru un nivel sporit de comoditate și confort.

 

Schimbător rapid pentru toate vitezele, ambreiaj A&S

Pentru accelerare eficientă, noul motor mai puternic de la NIKEN GT este prevăzut cu un schimbător rapid de viteze, iar sistemul modelului pentru 2023 este îmbunătățit pentru a oferi funcțiile de comutare în trepte superioare și inferioare, spre deosebire de modelul anterior care avea doar funcția de trecere în rapoarte superioare.

Împreună de noul ambreiaj de tip „asistență și alunecare” (A&S), schimbătorul rapid de viteze ajută NIKEN GT să mențină niveluri ridicate de stabilitate la schimbarea treptelor, precum și în timpul accelerării și decelerării.  

 

Design rafinat al cadrului principal

Cadrul principal unic de la NIKEN GT are un design special, care prezintă un ansamblu de tuburi colectoare din oțel turnat adaptat fațadei LMW, precum și un cadru tubular din oțel și suporturi spate din aluminiu turnat. Pentru 2023, secțiunile cheie ale cadrului principal au fost reproiectate, pentru a corespunde cerințelor noului motor mai puternic EU5 CP3, de 890 cmc, care este înclinat cu 5º spre înainte pentru a obține performanțe optime de manevrare.

 

Suspensie spate revizuită

Pentru a completa cadrul reproiectat și pentru a asigura un echilibru ideal de stabilitate cu fațada LMW, NIKEN GT prezintă și o arhitectură revizuită a suspensiei spate. Noul braț articulație al amortizorului spate este fabricat din aluminiu forjat, economisind 236 g la greutatea nesuspendată, în comparație cu precedenta componentă din oțel.

Acest nou braț ușor prezintă un raport modificat de variație a pârghiei care, împreună cu noile setări ale amortizorului spate și cu un arc de amortizare cu diametru mai mic, asigură un pilotaj solitar mai lină și oferă performanțe mai ferme și mai eficiente ale suspensiei spate atunci când este prezent și un pasager.

 

Anvelope față cu design special

Cele două roți față, cu înclinare, sunt echipate cu anvelope radiale de 15" care au fost dezvoltate special pentru a satisface cerințele specifice ale ansamblului de direcție al fațadei LMW. Cu un echilibru optimizat între rigiditate și compusul special, anvelopele față de 120/17R15 și anvelopa spate de 190/55R17 asigură o performanță excelentă de manevrare, împreună cu o senzație îmbunătățită de stabilitate și încredere asociate cu sistemul LMW de la Yamaha.

 

Design nou pentru admisie și evacuare

Fiecare detaliu de la NIKEN GT a fost evaluat și analizat în contextul misiunii Yamaha de a-l transforma în supremul model Sport Tourer cu specificații superioare pentru distanțe lungi, iar sistemele de admisie și de filtrare a aerului au fost reproiectate pentru călătorii mai relaxante, mai plăcute și mai silențioase. De asemenea, noul sistem de evacuare respectă reglementările EU5, iar noul design oferă o gardă la sol mai mare care contribuie la reducerea eventualelor deteriorări accidentale.

 

Caracteristici tehnice

 • Două roți față, cu înclinare, pentru o senzație de stabilitate
 • Direcție LMW-Ackermann: agilitate sporită și încredere în viraje
 • Motor nou EU5 CP3, mai puternic, de 890 cmc
 • Tablou de bord TFT nou, complet color, cu teme multiple, de 7"
 • Conectivitate nouă pentru smartphone
 • Navigație Garmin nouă în ecran complet
 • ECU nouă și tehnologie îmbunătățită de control electronic
 • Accelerație electronică nouă
 • Comutatoare pentru ghidon reproiectate
 • Încălzitoare noi pentru mânere
 • Schimbător rapid de viteze nou, pentru trepte superioare și inferioare
 • Ambreiaj de tip „asistență și alunecare” (A&S) nou
 • Parbriz nou, reglabil la +/- 70 mm
 • Șa confortabilă nouă pentru pilot
 • Cadru principal reproiectat
 • Braț de articulație pentru suspensia spate și setări revizuite
 • Design mai silențios al admisiei
 • Sistem de evacuare revizuit
 • Radiator nou
 • Portbagaje laterale rigide cu suporturi de fixare noi

Distribuie: