Misiunea Yamaha Ténéré – Aventura in stare pura!

Misiunea Yamaha Ténéré – Aventura in stare pura!

Yamaha Ténéré incepe sa fie din ce in ce mai prezenta si pe drumurile – asfaltate sau nu din Romania, si de aceea, ne-am gandit sa ne indreptam privirea asupra filosofiei dupa care aceasta motocicleta a fost proiectata. Asa numitele motocicletele „adventure” ale prezentului au fost de fapt concepute pentru un uz de 90% pe asfalt, fiind de fapt doar „machiate” cu diverse componente cu aspect „aventuros”. Ténéré are o abordare cu totul diferita, ea inspirandu-se chiar din primele motociclete care erau capabile sa „mearga oriunde”. La fel ca si aceste motociclete, Ténéré este usoara si robusta, gata sa ofere oricand o portie copioasa de distractie spiritelor libere care nu sunt in cautarea confortului pe care il poate oferi o... canapea pe doua roti.

Daca iti doresti o astfel de motocicleta, nu citi mai departe, cu siguranta vei gasi in alta parte un model care sa te satisfaca, chiar de la Yamaha. In schimb daca esti genul care vrea sa ajunga in Africa pe motor si tot cu acelasi motor sa ia la asalt niste dune, chiar te invitam sa citesti mai departe, vei descoperi cei patru „stalpi” pe care a fost construita Yamaha Ténéré. Acestia sunt:

  1. ADN rally raid: Motocicletele care sunt alergate la rally raid au o silueta distincta si o pozitie de pilotaj aparte. La acestea s-a ajuns dupa zeci de ani de experienta in desert si nu numai, la fel cum s-a ajuns si la un minimalism in ceea ce priveste componentele, fara „inflorituri”, doar strictul necesar pentru a putea... ajunge la orizont. Saua este inalta si ingusta, iti permite sa te misti „in jurul” motocicletei, sa schimbi usor pozitia, iar bordul este simplu si plasat sus, pentru a putea fi citit dintr-o scurta privire. Se poate vorbi de un look al acestor motociclete, dar acesta e simplu si agresiv. Chiar daca am vorbit despre motocicletele de rally raid, Yamaha Ténéré se incadreaza perfect in tot ceea ce am descris mai sus!
  2. Capacitati off-road care iti permit sa ajungi oriunde. Fara suparare, majoritatea motocicletelor adventure arata ca si cum ar fi pregatite sa ajunga cine stie pe ce coclauri indepartati, dar de fapt, drumurile pe care se vor descurca in limitele competentelor mecanice vor fi de regula cele de macadam, fara prea mari provocari leagate de suprafata. Din cauza faptului ca sunt grele si voluminoase, pilotul nu este cu adevarat in control, fata este cam grea si o scurta deschidere brusca a gazului nu o va trece peste sleauri sau obstacole, iar suspensia, chiar daca are cursa lunga se inchide rapid. Ergonomia este gandita pentru confortul pe autostrada si nu permite modificari rapide ale pozitiei de pilotaj, in functie de un teren in rapida schimbare. Yamaha Ténéré este complet diferita, motocicleta chiar a fost gandita sa suporte abuzuri off-road serioase si nu doar un macadam sau un forestier.
  3. Distractiva si dinamica: Primele Ténéré erau atat de distractiv de pilotat! Vorbim de un sasiu super usor si de un motor vivace si generos in cuplu. Cu timpul insa, factorul distractie a trecut in plan secund, cautandu-se confortul si tot soiul de echipari extra, considerandu-se ca o crestere a puterii va compensa aceasta „imburghezire”, atat la propriu cat si la figurat. De aceea, pentru noua Ténéré, s-a avut grija in mod deosebit sa nu se ajunga la o noua canapea, cei de la Yamaha declarandu-se absolut siguri ca ea este mai distractiva de pilotat decat orice alta motocicleta concurenta cu cilindree intre 800 si 1.000 cmc. Motocicleta este animata de un spirit tanar si rebel si chiar daca are mai putin cai putere in fisa tehnica va reactiona mai rapid si mai precis, gratie sasiului mult mai usor, incantandu-i pe riderii cu experienta.
  4. Vocatie de globetrotter. Chiar daca ai de ales intre „sport” si „confort” si tu alegi „sport”, poti sa fii sigur ca Ténéré este pregatita sa duca distante lungi. Chiar foarte lungi. De fapt, este motocicleta cu care poti sa calatoresti in jurul lumii. Iar daca ai astfel de planuri, chiar ai nevoie de o motocicleta care sa iti devina partener si in care sa ai incredere. Ténéré este capabila sa creeaze exact acest tip de conexiune, avand un feedback intuitiv si instinctiv, fara absolut nici o complicatie in ceea ce priveste intretinerea si servisarea. Se misca surprinzator de bine pe asfalt si chiar daca are gene de rally raid, poate lua bagaje la bord.

Aceasta este asadar filosofia din spatele Ténéré si trebuie stiut ca toate aceste idei s-au nascut inaintea motocicletei, in mintile si inimile unor motociclisti care au stat la o masa si s-au gandit cum ar trebui sa arate si sa se simta motocicleta cu care poti vana orizontul.

 

Te asteptam in showroom-ul Dual Motors, dealerul Yamaha no 1 in Romania sa ... stam la masa si sa povestim despre aceleasi lucruri!

Imagini

Distribuie: