Soferii cu permis categoria B vor putea să conducă și motociclete.

Soferii cu permis categoria B vor putea să conducă și motociclete.

Șoferii cu categoria B vor putea conduce anumite motociclete

Astăzi, judecătorii constituționali au respins sesizarea referitoare la ordonanța de urgență care permite posesorilor de permis de conducere categoria B să opereze și anumite tipuri de motociclete.

Președintele Klaus Iohannis a contestat această lege la Curtea Constituțională pe data de 3 ianuarie 2024. Inițial, sesizarea fusese amânată în luna februarie, fiind programată inițial pentru data de 13 martie, ulterior amânată pentru 20 martie.

Curtea Constituțională a României a concluzionat că ordonanța care permite posesorilor de permis de conducere categoria B să opereze și anumite tipuri de motociclete este în conformitate cu legislația în vigoare. Decizia vine în urma analizării contestației depuse de președintele Klaus Iohannis. Acesta a atacat actul normativ votat în Parlament pe motivul presupusei sale ambiguități.

Motocicletele pentru care este valabilă categoria B

Prin urmare, șoferii deținători ai permisului de conducere categoria B vor fi autorizați să opereze anumite tipuri de motociclete cu transmisie automată, având o cilindree maximă de 125 cmc, o putere maximă de 11 kW și un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, încadrându-se astfel în categoria A1. În plus, sunt stabilite anumite condiții pentru cei care doresc să conducă motociclete de tipul celor menționate anterior.

Două cerințe trebuie îndeplinite de șoferi pentru a conduce astfel de motociclete: să aibă cel puțin 2 ani de experiență în conducerea autovehiculelor și să prezinte o adeverință care să ateste absolvirea unui curs practic de pregătire cu o durată de cel puțin 10 ore.

Distribuie: